Генералице

Ово је најмањи блок зграда. Ушушкан и сакривен међу крошњама дрвећа, намењен генералима војске бивше
СФР Југославије.

Кликни на слику за излиставање целе галерије


Бањички Поток

Улицом Јосипа Славенског се од Генералица стиже до Бањичког Потока. Заједно са улицама Плитвичка и Крагујевачких Ђака и ова улица излази на Паунову - Беље Горицу или Пријемно Одељење и све три улице воде до Бањичког Потока. У поменутим Бањичким уличицама нема стамбених блокова зграда већ су ту приватне куће.
Више о Бањичком "Каљавом" потоку можете прочитати на страници Окретница под пасусом Језерце

У улици Јосипа Славенског налази се музеј књиге и путовања, Адлигат, породице Лазић.

Улица Јосипа Славенског
Више о Јосипу Славенском можете прочитати овде

                     

Кликни на слику за силазак до Потока

Познати становници Генералица

Драган Јањић, новинар и оснивач агенције Бета

Aлександар Дика Стојановић Голман Црвене Звезде који је између осталог остао упамћен и по примљеном голу када га је Марадона лобовао са 20 метара. Звезда 2 - 4 Барселона.

Мирослав Мики Перић, мултимедијални уметник, музичар, вајар, сликар, глумац, рођен јануара 1977 године. Око 1991. године досељава се у наше насеље на адресу Баштованска 18, када се од обданишта Љоља крене низбрдицом ка Генералицама, претпоследња капија са леве стране. Из ратом захваћеног Сарајева није успео да извуче гитару али је у аутобус за Београд уредно спаковао свог Вучијака по имеју „Арна“ која је била рањена и носила је гелер у оку. Живећи као наш комшија, завршавао је Дизајнерску школу на Дедињу па се највероватније по завршетку средње школе и одселио, неке 1995 или '96. Дружио се са Бањичком генерацијом 1975 а блиске комшије којима је израђивао иконе су га обожавале као и његовог брата такође вајара и уметника. Комшије кажу да у Зоо Врту постоји статуа папагаја коју је извајао Мики. Мики као глумац у пародији на емисију "Утисак Недеље" комичне тв серије Надреална Телевизија.

Виктор Лазић оснивач и власник Бањичког музеја књиге и путовања Аглигат

Слободанка Ракић Шефер академска сликарка и добитница Вукове нагдаре. Госпођа Слободанка од изградње насеља живи у Баштованској број 7. Њен атеље се налази у малом тржном центру у улици Јосипа Славенског. Госпођу Слободанку можете видети и чути у емисији Прелиставање.

Тамара Крстић новинарка и књижевна критичарка, уредник на Радио Београду 1, Аутор емисије Код два бела голуба. Рођена је 05. јуна 1974.

Симонида Милојковић књижевница рођена 26. фебруара 1972. године у Београду. Током студија новинарства на Факултету политичких наука писала је текстове за познате певаче. У дневним новинама Блиц ради од 1999. године као новинар специјализован за приче о домаћем џетсету. Књижевношћу се бави од 2007. године када је изашла њена прва књига Грабљивица. По роману Љубав у доба кокаина играна је и позоришна представа у Акедемији 28. Симонида се хонорарно бави и маркетингом – пише сценарија за телевизијске и радио рекламе и осмишљава рекламне слогане. Хоби ове новинарке и списатељице је пилотирање авионом „цесна 172“ и хеликоптером „робинсон 44“.
У основној школи Бора Станковић ишла је у одељење VIII/3.
И данас живи на Бањици у Борској улици прекопута тржног центра.